Cirkelträning
De minimala pauserna som separerar övningarna förhindrar en minskning av pulsen. Pauserna är i allmänhet några sekunder mellan övningarna.
Byt ut en eller flera övningar för att förändra ditt träningsprogram, eller kasta om ordningen. Variation är ledordet för att hålla motivationen på och topp och lyckas göra skillnad på formen.
Det är enkelt att justera intensiteten genom att ändra vilotiden mellan seten, alternativt träningstempot när du kör övningarna. Ju högre intensitet desto mer fett förbränns under träningspasset. Kort eller helst ingen vila mellan seten ger en högre intensitet på träningspasset. För att öka förbränningseffekten kan du lägga in en “pulshöjare” – en konditionsövning i ditt styrkecirkelträningsprogram. Kör en konditionsmaskin i 2-5 minuter om du tränar i gymmet alternativt hopprep eller trapplöpning på stället i 1-2 minuter.
Fördelarna med cirkelträning är flexibiliteten och tidseffektiviteten. Du kan hinna med både styrketräning och kondition under ett träningspass och köra antal varv beroende på hur tidstillgång.
Endast 10 minuter kan räcka för att trötta ut kroppen genom att välja tuffa övningar och träna med högt tempo. Sedan går det bra att träna i en timme också för den som önskar – genom att välja många övningar och träna många varv. För cirkelträning gäller alltså, kort eller ingen vila (0-20 sekunder) – mer fokus på fettförbränning. Cirkelträning med längre vila (20-60 sekunder) – mer fokus på att utveckla styrkan. Värm upp innan du tränar och stretcha efteråt.
Två exempel;
Kom ihåg att du kan ta bort övningar som inte passar dig, lägga till nya, och göra ditt egna schema. Det brukar jag göra, har 3 olika scheman får varje kroppsdel, så man kan variera sig.